Stollen er én af de klassiske julekager man altid støder på i Tyskland. Det er en gærkage, der er smækfyldt med tørret frugt, så holdbarheden er rigtig lang. Er kagen blevet for tør kan den ristes på brødristeren og serveres med smør på. Jeg arbejder for at tysk firma, og har af og til fået kagen i årets julekasse, men den hjemmelavede variant er så meget bedre end de færdigkøbte.
Jeg havde denne gang diverse ting tilovers fra da der blev bagt brunkager, og resterne kom i denne dejlige Stollen.
♡ 1000 tak fordi du læser med på Hverdagsro ♡
Du kan altid blive opdateret på de sidste nye opskrifter fra bloggen på FACEBOOK og på BLOGLOVIN
Stollen
- opskrift på den klassiske tyske julekage
Ingredienser
Dejen:
- 1,5 dl håndvarmt mælk
- 25 g gær
- 50 g smør (smeltet)
- 1 æg
- 300 g hvedemel
- 50 g sukker
- 0,5 tsk kardemomme
- 1 knivspids stødt nellike
- 1 knivspids stødt muskatnød
- 25 g grofthakkede mandler
- 100 g rosiner
- 50 g tørrede tranebær
- 50 g syltet appelsinskal
- 50 g sukat
Efter hævning:
- 100 g marcipan (kan udelades)
Pynt:
- 25 g smeltet smør
- flormelis
Sådan gør du
-
Opløs gæren i den håndvarme mælk, og tilsæt smeltet smør og æg.
-
Bland alle krydderierne i melet, og tilsæt 2/3 af melblandingen og sukker til dejen.
-
Tilsæt hakkede mandler og alle de tørrede frugter.
-
Ælt resten af melet i, til dejen er luftig og smidig. Den må ikke være for tør. Sæt den til hævning på køkkenbordet med et rent viskestykke over i ca. 2 timer.
-
Rul den hævede dej ud til en oval.
-
Rul marcipanen ud også som en oval (rul på et flormelis drysset bord), og løft marcipanen over på dejstykket. Rul nu dejen sammen (langside mod langside) og fold enderne pænt ind. Læg brødet på en bageplade med lukningen nedad.
-
Efterhæver i 45 minutter.
-
Bages v. 180 grader (ingen varmluft) i ca. 30-35 min.
-
Når din Stollen er kommet ud af ovnen pensles den straks med smeltet smør og drysses med et godt lag flormelis.