Andesteg er noget af det letteste i verden at lave. Det kræver faktisk bare den tid det tager i ovnen, og at man så lige gider gøre ovnen ren dagen efter.
Hos os bliver der altid serveret både and og flæskesteg juleaften. Det har ikke altid været sådan. Manden i huset har fødselsdag juleaften (men nej, han kan altså ikke gå på vandet!), så inden vi fik børn var aftenen altid en kombination af fødselsdag og jul. Vi fik ofte en engelsk bøf, eller (hvis vi virkelig skulle jule) Berberi andebryst. Men efter vi fik børn har vi kørt julelinen fuldt ud, og det passer mig fint. Jeg ELSKER julemad! Vi får da i øvrigt også altid andesteg Mortensaften – man skulle vel nødig lade en chance gå forbi hvor man kan lave et lækkert fjerkræ!
Der er mange forskellige typer af frosne ænder at vælge imellem. Jeg køber normalt en Peking and, som har godt med kød på og (synes jeg) bliver lidt mindre tør end en almindelig landand.
Opskriften her slår aldrig fejl, og giver en lækker sprød and der ikke bliver tør. Jeg har aldrig forsøgt mig med and i stegepose, men det skulle efter sigende også give et lækkert resultat.
Gå til mange flere juleopskrifter lige her
♡ Tak fordi du læste med og velbekomme ♡
Andesteg
Ingredienser
- 1 frossen and 3000 g
- 2-3 æbler
- 2 dl. svesker uden sten
- groft salt
Sådan gør du
-
Tø din and op i køleskabet. Hvis du tager den fra fryseren til køleskabet 3-4 dage før, plejer det at passe. Det er vigtigt at du ligger den i et fad, da der garanteret vil dryppe kødsaft ud.
-
Forvarm ovnen på 250 grader.
-
Rens anden grundigt indeni og udenpå. Hvis der er rester af fjer udenpå skal de hive ud.
-
Gnid anden indvendigt med groft salt.
-
Skræl æblerne og skær dem i både eller store tern. Fyld æbler og svesker inden i anden, og luk hullet med en kødnål.
-
Gnid anden udenpå med groft salt.
-
Sæt bradepanden i ovnen, og fyld den op med 5-6 dl. vand.
-
Læg risten ovenpå bradepanden, og læg anden herpå med brystsiden nedad.
-
Steg anden sådan i 20 minutter.
-
Vend anden så brystsiden kommer opad, og sænk temperaturen til 160 grader.
-
Steg nu videre i 2,5-3 timer, til den har fået en fin farve og skindet er blevet sprødt. Tip: Hvis skindet ikke lige kan blive ordentligt sprødt, giver du det lidt tid på grill lige til sidst.
Sauce til andesteg - den nemme version
Ingredienser
- Andefond fra andestegen
- 1 dl. Mælk
- Madkulør
- mel
- salt peber
- evt. lide koncentreret andefond
Sådan gør du
-
Inden anden er helt færdig (en times tid før) tager du bradepanden ud af ovnen, og hælder al væsken over i en skål.
-
Lad det stå 15 minutter. Det vil nu have delt sig, så der øverst ligger ren andefedt, og nederst andefond. Fjern forsigtigt det fedt har har samlet sig på toppen (gem det i en anden skål - det er lækkert at stege kartofler i en anden dag!).
-
Hæld fond'en (den nederste del) over i en gryde. Der er nok 3-4 dl.
-
Tilsæt 1 dl. mælk
-
Mix en jævning af et par skefulde mel og en sjat vand, og rør det i saucen, til den har den rette konsistens.
-
Tilsæt 1 tsk (ca) madkulør, til saucen har den farve du synes den skal have.
-
Smag til med salt og peber, og hvis du ikke synes smagen er kraftig nok, kan du tilsætte en lille smule koncentreret andefond (kan købes på flaske i de fleste supermarkeder).