Juni måned har i år stået i studenternes tegn hos os. Vores datter blev student d. 22. juni fra Sorø Akademi, og på trods af at mange ting måtte gøres helt anderledes i år i forhold til normalen, så blev det en stor og festlig dag for alle. Vi havde medbragt champagne og lidt sødt til når huen var kommet på. Det søde indslag var selvfølgelig – Studenterbrød. Hvad ellers, kan man vel næsten sige? Begge dele blev nydt i højt solskin ved søen.
Studenterbrød er en rigtig dansk klassiker. Det er sådan en slags udvidet udgave af romkuglen, og altså dybest set en kage der er lavet af rester, og som derfor i gamle dage var billig for studenterne at købe. Det er den vist stadig 🙂 Den består af en mørdejsbund, et tyndt lag hindbærmarmelade, romkuglemasse, og glasur på toppen. Den hjemmelavede version slår klart de købte med flere længder, så med lidt gulddrys på toppen er det den helt rigtige kage at servere når studenterhuen er sat sikkert på det unge hoved.
♡ 1000 tak fordi du læser med på Hverdagsro ♡
Du kan altid blive opdateret på de sidste nye opskrifter fra bloggen på FACEBOOK og på BLOGLOVIN
Studenterbrød
Ingredienser
Mørdejsbund:
- 300 g hvedemel
- 100 g flormelis
- 150 g smør (koldt)
- 2 æg
- evt. lidt koldt vand
Romkuglemasse:
- 400 g kagerester (f.eks. chokoladekage, sandkage el.lign.)
- 4 spsk hindbærmarmelade
- 2 spsk rom eller romessens
- 2 spsk kakao
- 100 g smeltet chokolade
Desuden:
- hindbærmarmelade
Glasur:
- flormelis
- vand
Drys:
- 4-5 spsk frysetørret hindbær
- bladguld (til madlavning)
Sådan gør du
Romkuglemassen (kan laves dagen før):
-
Blend kagen (gøres nemt med en stavblender).
-
Bland alle de øvrige ingredienser i - det hele røres med en ske eller med rene fingre 🙂 (Tip: brug et par engangshandsker der er beregnede til madlavning)
Mørdejsbunden:
-
Bland hvedemel og flormelis sammen.
-
Skær det kolde smør i tern og smuldr det i den tørre masse (så det kommer til at ligne rasp).
-
Saml dejen med æg og tilsæt evt ganske lidt vand hvis det er nødvendigt.
-
Sæt dejen i køleskab 30-60 minutter, og rul den derefter ud på et stykke bagepapir til en tykkelse på ca. 0,5-1 cm. Stykket du ruller ud skal gerne være så firkantet som muligt.
-
Prik bunden med en gaffel, og bag den ved 175 grader (ingen varmluft) i ca. 15 minutter til kanten er blevet ganske let lysebrun.
-
Lad bunden køle helt af.
Samling af kagen:
-
Smør et ganske tyndt lag hindbærmarmelade på den kolde mørdejsbund. Hverover lægges nu klumper af romkuglemasse jævnt fordelt på hele bunden, og klumperne trykkes forsigtigt ned med hænderne, så du får et jævnt lag over hele mørdejsbunden.
-
Skær nu kanterne af, så du har en firkantet kage på bordet (tip: hvis du stille de afskårne stykker på køkkenbordet, forsvinder de typisk helt af sig selv hvis familien er hjemme 🙂 ).
-
Skær din forkant op i det antal studenterbrød du ønsker (alt afhængig af hvor store du vil have dem).
-
Rør en hvid glasur. Det er vigtigt at den er rimeligt tyk - den må ikke løbe. Fordel glasuren forsigtigt på hver kage, og drys straks med frysetørret hindbær og bladguld.
-
Tip: Du kan sagtens lave kagerne dagen før de skal bruges, men vent med glasur og pynt til selve dagen.