Opskriften på Mormor Kringle stammer – ikke super overraskende – fra min mormor. Det er en af de eneste kager jeg sådan rigtig husker fra min mormor og morfar, Anna og Ejner, men jeg husker det så til gengæld også som om vi fik den rigtig tit. Min morfar var uddannet bager, men bagte stort set aldrig derhjemme – han syntes vist at han havde bagt det han skulle bage i sin tid. Så projekt kringle var mormors.
Som barn var jeg ikke meget for mormors kringle… i min verden var det lidt kedeligt og gammeldags. Men “live and learn” som man siger på godt jysk; i dag synes jeg det er en fantastisk kage, og virkelig et stykke Danmarkshistorie der er værd at holde liv i.
Min mormors kringle minder en hel del om det der de seneste par år er blevet kendt som “Søren Ryge Kringle”, og jeg er da også helt sikker på, at begge opskrifter stammer fra nogenlunde samme tid. Jeg var heldig at finde opskriften her på Mormor kringle i min mors gemmer for et par år siden da vi ryddede op, og det er virkelig skønt at kunne dele den med jer nu.
Kringlen serveres afkølet men friskbagt, og skulle der være noget kringle tilbage til næste dag serverede mormor den altid med koldt smør på!
♡ Tak fordi du læser med på Hverdagsro.dk ♡
Du kan altid blive opdateret på de sidste nye opskrifter fra bloggen på FACEBOOK og på BLOGLOVIN
Mormor Kringle
Ingredienser
Dej:
- 3 æg
- 1 dl mælk (håndvarmt)
- 50 g gær
- 3 tsk sukker
- 250 g smør eller margarine
- 500 g hvedemel
Fyld:
- 125 g smør
- 125 g sukker
- 2-3 tsk kanel
- evt. 100 g rosiner eller hakkede nødder (kan sagtens udelades)
Ovenpå:
- 1 æg
- hakkede mandler
- sukker
Sådan gør du
Start med at lave dejen:
-
Opløs gæren i det håndvarme mælk.
-
Tilsæt sukker og æg, og smeltet smør.
-
Ælt til sidst hvedemelet i, og lad dejen hæve tildækket en times tid.
-
Del dejen i 2 lige store dele, der hver udrulles til ca. 30-40 x 15 cm. Tip: Længden skal være samme længde som din bageplade!
-
Bland kanel og sukker samme, og fordel blandingen i en stribe på hver stang. Fordel herover smørret i skiver, samt evt. rosinerne.
-
Fold enderne ind, og læg hver side ind mod midten, så de 2 sider når sammen og "mødes" på midten.
-
Lad dem efterhæve på en bageplade i 30 minutter.
-
Pensl begge kringler med sammenpisket æg, og drys med hakkede mandler og sukker. (Tip: brug gerne perlesukker hvis du har det - det ser fint ud)
-
Bages i 5 minutter ved 225 grader (ingen varmluft), hvorefter du skruer ned til 200 grader og bager videre i yderligere 10 minutter (i alt 15 minutters bagetid).