Dengang jeg var barn havde vi altid franskbrød i huset. Franskbrød – som i helt almindeligt hvidt brød med en lækker blød krumme. I dag er det rigtig sjældent at vi får den helt almindelige version, og det gælder også vores hjemmebag. Jeg har i mange år bagt massevis af brød og boller, men det har gerne været tilsat alskens forskellige melsorter, kerner, grønsager, og alt muligt andet. Hvornår har du sidst bagt et helt almindeligt franskbrød?
Opskriften her er på et helt klassisk og lækkert franskbrød. Let sprød skorpe og dejlig blød krumme. Det går bare aldrig af mode, selv om vi til tider får det skubbet lidt i baggrunden med speltmel, øland, fuldkorn og andet godt. Men det gammeldags franskbrød er helt klart stadig en vinder!
Som du kan se på billedet herunder valgte jeg denne gang at bage dels et rundt franskbrød (dvs. hvor det formede brød bages direkte på pladen) og dels et formfranskbrød (dvs. hvor brødet lægges i en form inden bagning). Begge brød har bagt lige lang tid.
♡ Tak fordi du læste med på Hverdagsro.dk ♡
Du kan altid blive opdateret på de sidste nye opskrifter fra bloggen på FACEBOOK og på BLOGLOVIN
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til opskriften, er du meget velkommen til at stille dem i kommentarfeltet under opskriften.
Franskbrød
Gammeldags og helt klassisk franskbrød
Ingredienser
- 50 g gær
- 5 dl mælk
- 2,5 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 50 g blødt smør eller margarine
- 1 kg hvedemel
- mælk til pensling
- lyse birkes
Sådan gør du
-
Smulr gæren i røreskålen, og opløs det i håndvarmt mælk.
-
Tilsæt salt, sukker og blødt smør/margarine.
-
Ælt mel i lidt ad gangen, til dejen er blød og smidig.
-
Lad dejen hæve tildækket og ved stuetemperatur en times tid (den skal have fået dobbelt størrelse).
-
Hæld dejen ud på køkkenbordet og slå den let sammen. Del dejen i 2 portioner, og lad dem hvile et par minutter før du former brødene.
-
Form de 2 brød, og læg dem enten direkte på en bageplade med bagepapir på, eller i en smurt form.
-
Dæk dem til, og lad dem efterhæve ved stuetemperatur i endnu en halv time.
-
Pensl dem med mælk, lav et snit på langs af brødet med en skarp kniv (ikke for dybt), og drys evt med lyse birkes.
-
Bages på nederste rille ved 200 grader (ingen varmluft) i ca. 20-25 minutter.