Hot Cross Buns er en af de store madtraditioner til påske i den engelsktalende del af verden. De spises traditionelt på Langfredag, og både bollernes udseende og indhold rummer masser af påskesymbolik. Man kunne tidligere kun købe dem ved påsketid, men i dag tror jeg nok at de sælges året rundt i England.
Udseendet på bollerne minder ikke rigtigt om noget jeg har set her i Danmark, men smagen minder om en rosinbolle – de er bare langt bedre! En deluxe rosinbolle / thebolle! Lækre, bløde og søde, og serveret med iskoldt smør sidder de bare lige i skabet! De indeholder tørrede frugter der hakkes, så man ikke fornemmer dem som store klumper (som i f.eks. en rosinbolle) men derimod bare som en lækker smagsgiver. Kombineret med krydderierne samt den søde overflade – jamen, mums altså. De er virkelig gode, og jeg tror helt klart at de skal blive en del af påsketraditionerne fremover hos os!
♡ Tak fordi du læste med på Hverdagsro.dk ♡
Du kan altid blive opdateret på de sidste nye opskrifter fra bloggen på FACEBOOK og på BLOGLOVIN
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til opskriften, er du meget velkommen til at stille dem i kommentarfeltet under opskriften.
Hot Cross Bunns
Engelske påskeboller
Ingredienser
- 1,5 dl mælk
- 50 g smør
- 1 citron (kun skallen)
- 1 nellike
- 2 kardemomme kapsler
- 50 g gær
- 2 æg (1 til dejen og 1 til pensling)
- 5-600 g hvedemel
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk stødt muskatnød
- 0,25 tsk stødt ingefær
- 0,5 tsk sukker
- 100 g tørret frugt (rosiner, tranebær, appelsinskal)
Til krydset:
- 3 spsk mel
- 0,5 spsk sukker
- 3-4 spsk vand
Til top glaseringen:
- 1 spsk sukker
- 1 spsk kogende vand
Sådan gør du
-
Fyld mælk, smør, revet citronskal, nellike og kardemomme kapsler i en lille gryde, og varm det op til smørret er smeltet. Lad det stå og afkøle bagefter til det er håndvarmt. Fisk derefter nelliken og kardemommen op.
-
Smuldr gær ned i røreskålen, og hæld mælken over. Lad gæren blive opløst.
-
Tilsæt ægget, samt krydderierne.
-
Hak de tørrede frugter groft, og hæld dem i blandingen.
-
Ælt mel i lidt efter lidt indtil dejen er lækker og smidig. Mængden af mel afhænger lidt af melets kvalitet - jeg brugte ca. 550 g.
-
Lad dejen hæve ved stuetemperatur til dobbelt størrelse (en time eller to).
-
Slå dejen let ned, og del den i ca. 11 lige store boller. Mine vejede 78 g hver.
-
Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir på. De skal stå rimeligt tæt, men ikke røre hinanden. Dæk med et rent viskestykke, og lad bollerne efterhæve 45 minutter.
-
Nu laves blandingen der skal bruges til krydset (korset): Rør mel, sukker og vand sammen. Konsistensen skal være som en tyk pandekagedej. Fyld dejen i en engangs sprøjtepose, og klip et lille hul i bunden.
-
De efterhævede boller skulle nu gerne være vokset så meget så de står rigtig tæt på pladen. Pensl bollerne med æg. Herefter tegner du med sprøjteposen et kryds på hver bolle. Det skal gå hele vejen på tværs af hver bolle.
-
Bages ved 210 grader (ingen varmluft) i ca. 15 minutter til de har fået godt med farve. Bemærk: efter ca. 5 minutters bagning vil det se ud som om krydserne forsvinder - bare rolig - når først selve bollen får mere farve vil krydset træde tydeligt frem!
-
Rør sukker og kogende vand sammen, og lad sukkeret blive opløst. Dette pensles på bollerne, når de er kommet ud af ovnen og stadig er helt varme.
-
Afkøl og spis de lækre boller med iskoldt smør.