Så er der mormormad på banen igen – Gammeldags Grydekylling!
Gammeldags grydekylling er en af mine absolutte favoritter, når det gælder retter jeg husker fra min barndom. Mine bedsteforældre hørte til den generation der spiste varm mad kl. 12, mens Pressens Radioavis kørte i baggrunden. Og jeg husker tydeligt duften af mad der kom fra køkkenet i deres lille lejlighed.
Opskriften her på gammeldags grydekylling, er som min mormor og morfar lavede den. Det er ikke med skilt sovs eller nogen spændende grønsager til – men simpelthen en helt almindelig version. Lidt specielt så tilsættes kulør allerede fra starten af. Om det var noget “man” bare gjorde dengang, eller om det var deres eget specielle twist til retten ved jeg ikke, men godt er det i hvert fald.
Retten serveres med kogte kartofler og agurkesalat. Hvor mine bedsteforældre ville have skåret agurken papirstyndt vælger jeg som regel at skære dem lidt tykkere, da jeg godt kan lide at de har lidt “bid”. Men eddiken trænger bedre ind i de tynde skiver.
Andre lækre mormorretter:
Boller i karry
Frikadeller – de helt klassiske
♡ Tak fordi du læste med og velbekomme ♡
Gammeldags grydekylling
- min mormors gamle opskrift fra dengang jeg var barn i 70'erne
Ingredienser
- 1 kylling (helst en fersk - der er mest kød på)
- 50 g stegemargarine
- 2 dl vand
- 1 spsk madkulør
- 1 dl mælk
- 2-3 spsk mel
- salt, peber
Agurkesalat:
- 1 agurk
- 0,75 dl eddike (den helt almindelig brune)
- 2-3 spsk sukker
- Friskkværnet peber
Tilbehør: Kogte kartofler
Sådan gør du
-
Start med at rense kyllingen. Tør den dernæst med køkkenrulle udenpå og indeni, og gnid den let med salt. Tip: Du kan evt. proppe frisk persille indeni, men det behøves ikke.
-
I en stor stegegryde smelter du margarinen, og rører dernæst madkulør i - det får en meget mørk farve!
-
Læg den hele kylling i, og brun den til en fin farve på alle sider. Læg den til sidst med brystsiden nedad.
-
Tilsæt ca. 2 dl. vand, og skru ned på lav/middel varme. Lad kyllingen simre lige så stille i 45-50 minutter.
-
Imens laver du agurkesalaten:
-
Skær hele agurken i skiver - gerne på "skivedelen" af et rivejern. I en traditionel gammeldags agurkesalat skal skiverne være meget meget tynde, men hvis du ønsker lidt mere bid i, så lav dem lidt tykkere.
-
Bland marinaden af eddike, sukker, og friskkværnet peber. Når sukkeret er opløst kommer du agurkeskiverne i, og rører godt rundt. Dæk til, og lad det trække minimum 15 minutter - gerne længere.
-
Når kyllingen er færdigstegt, "fisker" du den forsigtigt op i gryden, og over på et fad du dækker til (så den kan holde sig varm).
-
Væden i bunden af gryden (fra kyllingen) tilsættes 1 dl. mælk, og varm op på max. Rør nu en jævning i (mel og vand), til den har den ønskede konsistens. Til denne grydekylling skal sovsen ikke være for tynd - det er en sovs ikke en sauce! Smag til med salt og peber.
-
Serveres med kogte kartofler. Velbekomme!
Få de sidste nye opdateringer fra bloggen på FACEBOOK eller på BLOGLOVIN.