En Cottage Pie er en rigtig lækker variant af kødsauce med kartoffelmos. Retten kendes også under navnet Shepherd’s Pie, men hvor den klassiske shepherd’s pie bliver lavet med lammekød (deraf navnet), så laves en cottage pie med oksekød. Det er en gammel engelsk klassiker, der kendetegnes ved at have et låg af kartoffelmos, der under stegningen i ovn suger noget af væden fra kødsaucen, og kommer til at smage helt forrygende.
Retten er ikke bare lækker; den har den fantastiske fordel, at det hele kan tilberedes i forvejen, så retten er klar til at sætte i ovnen når sulten engang melder sig. Jeg lavede den denne gang lørdag formiddag, og det betyder at der ingen madlavning eller grydeopvask er i aften. Det er næsten for godt til at være sandt!
Andre lækre hverdagsretter med oksefars:
Moussaka
Chili con carne
Hverdagsgryde
♡ Tak fordi du læste med og velbekomme ♡
Cottage Pie
Ingredienser
- Kødsauce:
- 400 g oksefars
- 150 g bacon i tern chorizo eller anden krydret pølse kan også bruges
- 1 stort løg
- Olivenolie
- 1 lille squash groftrevet
- 1 stor gulerod groftrevet
- 1 porre skåret i tynde skiver
- 1 dåse flåede tomater
- 0,5 tsk oregano
- 0,5 tsk tørret hvidløg
- salt peber
- 2,5 dl. grønsagsbouillon
- Lidt mel til jævning
- Kartoffelmos:
- 400 g kartofler
- lidt smør eller margarine
- lidt mælk
- Desuden:
- 1 pose revet cheddar
Sådan gør du
-
Rist bacon på en stor pande nogle minutter. Det skal ikke ristes tørt.
-
Tilsæt løg og lidt olivenolie. Steg løget med til det er gennemsigtigt.
-
Tilsæt oksefars, små klumper ad gangen, så al farsen når at blive stegt.
-
Når farsen er fordelt tilsættes flåede tomater, og det hele steges et minut eller to.
-
Hæld det hele over i en stor gryde og steg videre.
-
Tilsæt de revne/hakkede grønsager, krydderier samt bouillon.
-
Lad retten småsimre 20 minutter. Smag til med salt og peber.
-
Skræl kartoflerne og skær dem i tern. Kog dem godt møre.
-
Hæld vandet fra, tilsæt smør/margarine, og mos dem med enten en moser eller en håndmixer (tip: brug IKKE en stavblender da det gør mosen "lang").
-
Mosen skal ikke være for tynd, men tilsæt en lille sjat mælk for at få den "lind". Smag til med salt og peber.
-
I et ovnfast fad med relativt høje kanter fylder du nu kødsaucen. Den skal kun gå ca. halvvejs op langs fadets kanter.
-
Ovenpå kødsaucen lægger du kartoffelmosen i en låg. Det gøres lettest ved at lægge mosen på i klatter med en ske, og derefter trække klatterne sammen med en gaffel.
-
(Hvis du er på forkant med det hele, sætter du nu retten i køleskab indtil du engang skal have den ovnen)
-
Inden den sættes i ovnen drysser du toppen med cheddarost.
-
Bages ved 200 grader i ca. 30 minutter.
-
HVIS du vælger at lave retten i forvejen, og tager den iskold fra køleskabet og sætter i ovnen, så dæk den med staniol og bag den 30 minutter. Fjern herefter staniolen, og bag den videre i ca. 20 minutter.